Världens mest populära sporter

Om du, som jag, gillar att titta på sport och kanske till och med spelar någon sport själv, så är du säkert nyfiken på att veta vilka sporter som är störst i världen. Det är ju inte alltid som det är de man ser mest på TV som faktiskt är de största publikdragarna, eftersom många sporter upplevs bäst på plats. För att inspirera till kommande säsonger, och kanske få dig intresserad av sporter som du kanske inte tidigare tittart på så mycket så har jag gjort en liten snabb genomgång på de allra största sporterna i världen.  

Tennis i alla sina former

Tennis är en sport som man verkligen kan nörda ner sig i. Det finns många olika typer av tennis, och om man börjar följa de olika ligorna kommer man snabbt att inte bara känna igen spelarna utan också deras olika stilar och deras favoritmotståndare. Det är många som följer varje match som Roger Federer spelar, vare sig det handlar om singelmatcher, dubbelmatcher eller mixade dubbelmatcher. Andra stjärnor är Rafael Nadal och Novak Djokovich, som just nu är rankad som bäst i världen. Det bästa med att vara ett tennis-fan är att det bara är en månad om året (december) som inga stora turneringar hålls, annars kan man hänga med på alla möjliga events hela året om.

Fotboll äger världen

Att fotboll, och inte den amerikanska varianten utan vår traditionella, är en av världens allra största sporter råder det ingen tvekan om. Det här är en sport som finns i alla olika nivåer, från Champions League, där de bästa klubbarna i världen spelar om prispengar i miljonklass och ära ovanpå det, till korpklubbar som möts på diverse planer runtom i Sverige, och spelar med precis lika mycket passion men utan pengarna. Det finns VM och EM att grotta ner sig i, det finns härliga lokalderbyn och klubbar som behöver volontärer för att kunna hålla igång offside-flaggan och döma hörnor. Det finns allt möjligt inom fotbollen, men framför allt finns det en boll, tjugotvå spelare och 90 minuter. Det behövs egentligen inte mer än så.

Ishockeyn som ägs av svenskarna

Ishockey är en av de sporter som Sverige har varit i världsklass i de senaste årtiondena. Det är en sport som drar miljonpublik varje år, och det finns massor av spelare som kan leva på sin sport. Det finns också många, många ungdomslag runtom i landet som peppar och hejar på de som spelar bara för skojs skull, och de som satsar på en karriär i amerikanska NHL när de blir gamla nog att flytta hemifrån. Hockey är ett stort maskineri, där VM spelas varje år, och säsongerna i klubbarna är långa och hårda. Att titta på hockey är en intensiv upplevelse, och man känner all vikt av historien varje gång spelarna kommer ut på isen.  

Det här är de tre största sporterna, men det finns såklart många andra att glädja sig åt. Till exempel så är skidsäsongen i full gång, snart börjar friidrotten igen, och handbollen och basketbollen är på ingång. Om du gillar sport så behöver du aldrig har tråkigt.   

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *