Tekniska trender inom livsstil – vikten av teknik i en modern livsstil

Din livsstil styrs på många sätt av den teknik som finns tillgänglig – vare sig du är medveten om det eller inte. Det har kommit in så mycket ny teknik i våra dagliga liv att det ibland är svårt att ta ett steg tillbaka och komma ihåg hur man gjorde saker som idag känns självklara att involvera teknik i. Det finns ju appar för allt som innefattar livsstil och vardag, allt från shopping till matsedel och recept vidare till träning och hur man hittar de bästa restaurangerna och uteställena i sin närhet.

Tekniken utvecklas såklart hela tiden, och för att kunna hänga med i svängarna kan man kika på de trender som man kan se nu om framtiden. För att vara riktigt uppdaterad kan du börja med att läsa min lista på de trender som kommer att forma hur vi lever våra liv de närmaste åren.

Trenden med att saker finansieras offentligt

Det är ganska länge sedan det kändes konstigt att mätas av en insamling av något slag online. Det kan vara någon som fyller år och vill ha bidrag till en viss välgörenhet istället för presenter, och lägger upp sin insamling på till exempel Facebook, det kan vara någon som är sugen på att göra ett radio eller TV-program, men inte har fått tillräckligt mycket pengar för att kunna göra verklighet av sin dröm, eller så kan det vara någon som vill starta upp ett företag.

Det senare är en av de saker som kommer att öka mest, i alla fall enligt trendspanarna. Det ryktas också om att det i framtiden kommer att vara mer likt aktier när man ger pengar till ett nytt företag, så att de som ger pengar till sådana här start-ups kommer att få ut mer av sin investering än bara känslan av att ha bidragit till någons passionsprojekt.

Trenden om utbildning som flyttas online

Det finns redan nu så kallade MOOCS, alltså Massive Open Online Courses, helt enkelt kurser som kan ta in ofantliga mängder studenter och är helt öppna att delta i. Det är universitet som håller i dessa kurser, och de kan vara i alltifrån bredare ämnen som engelska och svenska till att gå in mer specifikt på exempelvis ett särskilt datorprogram. Sådana här kurser kommer bara att bli fler, eftersom de visat sig vara kostnadseffektiva och bra för studenter som finns på distans, och de kan dessutom involvera sociala medier på ett sätt som traditionella utbildningar inte gör.

Trenden om hälsan genom appar

De finns ju överallt, reklamerna om alla olika appar som kan göra att du kan få träffa en läkare eller sköterska över mobilen eller datorn istället för på en vårdcentral. Detta kommer troligtvis vara något som hänger med ganska länge framöver, men om det ska vara en hållbar utveckling så bör det gå ifrån att vara privata appar som tar pengar från länsstyrelserna, och istället bli appar som tillverkas inom vården, så att de kan bli billigare för landstingen. Varje besök hos en app kostar ungefär 800 kronor för landstinget, en summa som de inte har råd att betala hur länge till som helst.

Tanken är dock god, och ifall det kan byggas ut och innefatta fler personer och grupper i samhället, speciellt de som av olika anledningar inte kan ta sig till en läkare, kommer vården online både bli rättvisare och bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *