Professionella gamers – jobb och lön

Är inte det här drömmen för många av oss? Att få betalt för att spela hela dagarna, få vara med i turneringar och tävlingar världen över och dessutom bli kändis på kuppen? Skriv upp mig direkt, jag är på. Jag är så nyfiken på hur det funkar att vara professionell gamer och vad man faktiskt får för lön att jag bara var tvungen att skriva ett inlägg.

Jag hoppas att det här kommer ge dig en bättre bild av vad det är man gör när man jobbar professionellt med e-sport och gaming, och att du blir sugen på att prova på själv.

Ibland svårt att sätta gränsen

Det är lite svårt att veta när man är en professionell gamer och när man bara är väldigt, väldigt bra. Det gäller att verkligen älska det du gör om du ska kunna gå långt inom spelandet, eftersom det krävs minst lika bra träning för att bli bra på e-sport som det gör att bli bra på vilken annan sport som helst, du kommer inte undan med att inte träna bara för att din sport sker på en skärm.

Så det första du måste göra om du vill bli en professionell spelare så gäller det att dels ha tålamod och orka spela igenom samma nivå och samma spel om och om och om igen, tills varje detalj sitter och du kan spela dig igenom vilket scenarion som helst. Sen gäller det att träna upp sina reflexer, och faktiskt att träna upp kroppen lite, så att man är alert och på hugget mest hela tiden.

Vad gör man då?

Vad är det då som gör skillnaden mellan ett proffs och en riktigt duktig amatör? Främst så är det tiden och koncentrationen som går in i att spela. Det räcker inte med att klara sig igenom ett spel eller ligga bra till i statistiken, du måste äga spelet för att kunna bli proffs. Dessutom måste du träna minst sex timmar om dagen för att komma upp i den nivå som krävs för att spela professionellt.

Vad kan man tjäna?

Sverige är faktiskt det fjärde största landet i världen när det kommer till e-sport, så många av världsstjärnorna kommer faktiskt härifrån. Om man tittar på vad de dragit in de senaste åren i vinster så kan man se att de som leder är de som spelar Dota 2 professionellt, det vill säga Zai – 10.6 miljoner, s4 – 10.4 miljoner och Loda – 6.2 miljoner. Det finns också spelare som håller på med Counter Strike: Global Offensive, som f0rest – 4.5 miljoner, GeT_RiGhT – 3.8 miljoner och flusha – 3.5 miljoner.

Det går inte riktigt att säga hur mycket man kan tjäna i månaden, det beror på hur många turneringar och tävlingar som är igång, men vinner man några av de stora tävlingarna kan man räkna med rejäla vinstpengar.

Att hitta hem

Något annat du måste tänka på är vilket spel det är du vill bli bäst i. Det är många som tidigt bestämmer sig för det spel de vill dominera i, och ofta tävlar man bara i detta enda spel genom hela sin karriär. De stora spelen är till exempel CS:GO och Dota 2, men det finns också andra som WoW att satsa på. Det viktiga är att det är ett spel du kan tänka dig att leva med under många, många år och som tar tillvara på dina bästa egenskaper som spelare.