Hur vet man att man är beroende av mat?

Det finns en hel del typer av beroende som kanske inte känns lika farliga, i jämförelse med tyngre beroende som narkotika och alkohol, men faktum är att om man inte kan kontrollera sitt intag av olika saker så kan det leda till ett missbruk. Man kan till exempel vara en person som tycker om att spela online på casinos, man kan tycka om att köpa en trisslott då och då eller så kanske man gillar att ta en chokladbit efter maten, men om man inte håller koll på sina vanor och är noga med att tycka om dessa saker i lagom mängd så kan det leda till ett beroende.

När det kommer till mat så är det lite knepigt att veta ifall det verkligen har blivit ett beroende eller inte. Det finns dock ett par tecken som gör att man kan se ifall ens relation till mat är hälsosam eller inte. Mycket handlar om mängden mat man äter, och hur ens vanor ser ut i vardagen.

Att äta efter en måltid

Att bli sugen på någonting sött efter att man ätit en måltid är ingenting konstigt, det är därför restauranger erbjuder dessertmenyer, men om man hela tiden äter mer än vad man egentligen behöver så kan det leda till en nedåtgående spiral. Om man börjar äta när man är sugen på någonting och inte när man är hungrig så kommer det att göra att man tror sig behöva mer mat än vad man tror, och man kommer inte att känna sig nöjd även om man precis avslutat en nyttig och bra måltid.

En annan fingervisning är att man äter mycket mer än vad man har tänkt sig. Det kanske inte känns så farligt att äta en liten bit kaka till kaffet, men vad händer när det istället blir en halv tårta? När man inte längre kan äta något i lagom mängd utan måste antingen avstå helt eller äta en väldigt stor mängd, det är ett tecken på ett beroende.

Att känna skuld efter att man har ätit

Att känna att man har gjort något fel och att man bör skämmas efter att ha ätit är ett annan tecken på att ens förhållande till mat inte är helt rätt. Om man har bestämt sig för att inte äta en viss typ av mat, men sen ger upp och äter alldeles för mycket, eller om man helt enkelt inte klarar av att sätta regler kring sitt ätande, då är det ett tecken på att man bör tänka över sin relation till maten. Om du har en bra diet och håller dig till den finns det ingen anledning att känna dig skyldig, så dessa känslor är indikationer på att du vet att någonting är fel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *