Hur mat påverkar din kropp

Vad vi äter styr i stor del hela vår hälsa, men det är inte alltid det känns helt självklart vilka effekter som mat kan ha på våra kroppar. Det är inte alltid man kan se skillnaderna som olika typer av mat ger, men man kan räkna med att allt som man stoppar i sig kommer att ha en effekt på hur man mår. För att göra detta lite klarare så har jag samlat ihop lite information om hur maten påverkar våra kroppar, och lite vad man kan tänka på när man lägger upp sin matsedel och sin diet.

Det är viktigt att komma ihåg att den bästa tumregeln när det kommer till mat är att äta allt i lagom mängd. Du kan få överskott på nästan allt, och en ensidig kost är aldrig bra, oberoende av vad det är din kost består av. för att må så bra som möjligt behöver din kropp omväxling, och det får den genom allsidig kost, som plockar saker från alla delar av kostcirkeln.

Maten ger instruktioner till kroppen

Förenklat kan man säga att den näring som finns i maten vi stoppar i oss innehåller koder som berättar för vår kropp hur den ska fungera. Det här kan vara ett bra sätt att tänka om mat, eftersom man då kan fokusera på vilken information det är man vill ge, istället för vilken information man vill utesluta. Helt enkelt så kan man fokusera på vilken mat som ger bra effekter, ett starkt hjärta, bra immunförsvar och muskelmassa till exempel, istället för att fokusera på att “fixa” det som är mindre bra, till exempel vår vikt. När man pratar om mat är det viktigt att inte likställa det med att prata om vikt, man kan tjäna mycket på att hålla dessa två isär.

Vad dålig kost kan leda till

Det finns en hel del sjukdomar som är kopplade till dålig kost, och med dålig kost så menar jag mat som är främst mycket fet och väldigt salt. Vi behöver både fett och salt dagligen, en mycket av den mat som äts antingen genom halvfabrikat eller genom snabbmatsställen är alldeles för fet och salt, och ibland också full av socker. Om man har en diet som består av mat som har överflöd av de mindre nyttiga ämnena så kan det leda till exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, olika typer av cancer, strokes och diabetes. Man kan undvika detta genom att lära sig mer om nyttoämnen och vilka ämnen som behövs för att olika delar i kroppen ska må bra och fungera som det är tänkt.

I slutändan så handlar det om att stabilisera sitt energiintag. Det beror på hur mycket du rör dig, om du har ett jobb som är stillasittande eller inte och vilken livsstil du har, din diet bör anpassas för att passa ditt liv så bra som möjligt. Genom att kolla upp vad som finns i din mat, och hur dessa ingredienser påverkar din kropp, så kan du på nolltid få en mer balanserad kost, och dessutom må bättre på kuppen. Maten påverkar dig, så se till att påverka maten!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *