Den bästa internationella maten som alla behöver prova

Är du en av alla de som vägrar prova på ny mat, eller är du en av oss som gärna vill prova på ny mat men har problem att hitta de rätter som verkligen är värda att satsa på? Leta inte längre, jag har svaren till alla dina problem. Det kan vara lite läskigt att kasta sig in i en annan matkultur utan att veta vilka rätter som är goda och vilka som är lite lokala specialiteter, och som man behöver arbeta upp sig till.

Jag har samlat några av mina favoriter här, jag hoppas att ni kommer tycka om dem!

Paella från Spanien

Det här är en rätt som man kan göra i hur många olika tappningar som helst. Det vanligaste i Spanien är att man gör en paella på skaldjur som räkor, musslor och krabba, blandat med vitt ris och olika örter. Det är dock ingen strikt regel, man kan göra paella med lite vad som helst. Det som gäller är att man lagar rätte i en stor panna, där alla ingredienser blandas. Förutom det kan man blanda lite hejvilt, och kom ihåg att inte snåla på kryddorna.

Som tam sallad från Thailand

Det här är den sallad som äts allra mest i Thailand, och av goda anledningar. Huvudingredienserna är räkor, tomater, lime, jordnötter och färsk grön papaya. Till det har man en kryddblandning med till exempel fisksås och vitlök. Det här är ett recept som har många lokala varianter, men om man söker online kan man hitta en del roliga som har tagit sig över till våra svenska kök. Det här är en lätt och god sallad som går att kombinera bra med sin träning och diet i övrigt.

Poutine från Kanada

Från det nyttiga till det… kanske inte så nyttiga. Det här är en rätt som Kanada är ökänd för, på gott och ont. Den består av pommes som blandas i ost och brunsås – dock inte den vanliga brunsåsen som vi känner till, utan mer av en brittisk variant, som alla som ätit på en chip shop i England kommer att känna igen. Det här är en maträtt som är rent och slätt gjord för att äta efter en utekväll, på samma sätt som man äter en kebab eller hamburgare på väg hem. Antingen älskar man poutine eller så tycker man att det är fullständigt vidrigt, det finns ingen mellanväg.

Tacos från Mexiko

Alla har vi nog alla redan ätit tacos någon gång, men man kan försöka återgå till originalet från Mexiko någon gång för att få en lite annorlunda variant. Den stora skillnaden från våra klassiska fredagstacos är att man inte ska använda köttfärs, utan istället grillat kött. Det marinerar man i olja och havssalt, och kompletterar med guacamole, salsa, lök och koriander. Det går såklart att göra andra varianter, till exempel med fisk, men det här är grunden.

Hummus från mellanöstern

Det här är ingen hel måltid i sig själv, men jag måste ändå framhålla hummusen på den här listan. Detta är en slags röra gjord på kikärter, vitlök, citronsaft och kryddmixen tahini. Det går att variera användandet av den här i oändlighet, men den är kanske mest poppis som dippsås till grönsaker eller kött. Det brukar också gå bra att få hummus istället för sås när man är ute och äter, vilket är ett nyttigare alternativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *