Att testa sig för allergier och olika intoleranser för mat

Det kan ofta vara svårt att veta ifall man “bara” har en intolerans mot en viss slags mat, eller om det faktiskt är en riktig allergi. Det finns vissa skillnader man kan titta efter, men det är inte alltid helt solklart vilken av de två det rör sig om. Det bästa är att läsa på lite, tänka efter och se vilken typ av symptom man har och sen jämföra dem med den lista som jag har gjort här nere. Det här är såklart inte alla symptom som man kan få av en allergi eller intolerans, men det är en indikation på vilken typ av problem det är du har med en viss mat.

Om det är en allergi

Det finns lite olika sätt att veta ifall det är en allergi du har. Det första du ska tänka på är ifall det här är något som har kommit plötsligt in i ditt liv, när du har ätit någonting nytt. Det räcker med att du äter en mindre mängd mat för att trigga igång en allergi, och det finns inga undantag med din reaktion – du får en varje gång du äter maten. Det som också gör allergin till farligare än en intolerans är att du bokstavligt talat kan dö av en allergi.

En allergi ger ganska allvarliga symptom så som utslag och kliande hud, du kan få svårt att andas och känna att halsen stänger igen sig. Det kan också vara att du får ont i bröstet och att du får svårt att svälja. Det bästa när du får dessa symptom är att larma 112 direkt, så att du får en professionell på plats så snabbt som möjligt.

Om du har en intolerans

Om det istället är en tolerans det handlar om så kommer du att kunna tänka tillbaka och märka att det här är något som har kommit gradvis, inte plötsligt. Det kan vara så att du bara får en reaktion om du äter mycket av maten på en och samma gång, eller om du har ätit maten oftare än annars. En intolerans är tack och lov inte livshotande.

Det som händer när du har en intolerans är att maten du ätit irriterar din mage och du kan inte smälta maten ordentligt. Detta kan leda till symptom som uppsvälld mage, halsbränna, huvudvärk och ett sämre humör.  

Symptom som stämmer in på båda

Det som gör det lite svårt att avgöra ifall det är en allergi eller en intolerans är att det finns en del gemensamma symptom. Till exempel så blir man illamående av båda, man kan få ont i magen och kanske få diarré, eller så kan man kräkas. Detta kan ske både om det är en intolerans eller en allergi.

Vanliga saker att vara allergisk mot

Det vanligaste är att ha någon form av nötallergi, allergi mot mjölk, skaldjur, ägg, soja eller vete. Intoleranser är vanligast inom laktos. Det är inte så vanligt med glutenintolerans som det verkar, och det handlar aldrig om en allergi när det kommer till just gluten, även om man kan ha en allergi mot vetet i sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *